Met open oog de vele soorten lentegroen bekijken by Diny Heidenrijk

“In dit jaargetijde is dat jonge groen de mooiste kleur die er is! Maar als je goed om je heen kijkt zie je heel veel schakeringen groen! In de schilderswinkel weten ze dat ook want volgens de kleurenwaaier kun je verf laten mengen in bijvoorbeeld lindegroen, appelgroen, mosgroen, limoengroen, antiekgroen, legergroen,flessengroen, amandelgroen, grijsgroen en nog meer tinten. Groen heet rustgevend te zijn, een gewilde kleur in onze hedendaagse drukke maatschappij.

Read More

Met open oog: lente langs de IJssel by Diny Heidenrijk

Kijk eens beter om je heen, dan zie je zo veel meer! #hoedan? Nou, neem een fototoestel mee, dat dwingt je haast anders te kijken. Diny Heidenrijk neemt ons eens in de week mee op pad, we kijken mee door haar lens.

“Het is fietsweer: 18 graden, zonnig, zwakke tot matige wind, kracht 3. Langs het Overijssels kanaal naar Lemelerveld. Je kijkt je ogen uit: er is binnen korte tijd zoveel bloesem te zien. De sleedoorn is al weer bijna uitgebloeid maar de krent en de wilde kers pronken volop met hun witte bloemenkruinen.

Read More

Met open oog: in de wei by Diny Heidenrijk

“Een kennisje vertelde dat hun koeien in het weekend voor het eerst na de winter naar buiten mochten, de wei in. Of we dat eens mee wilden maken? Ja zeker dat leek ons wel leuk. Niet in het minst omdat deze boer zijn koeien nog in de wei liet lopen. Zouden koeien dat nu ook hebben, dat ze zo uitkijken naar de lente?

Read More

Met open oog: op hoge poten by Diny Heidenrijk

Op het Sallandse platteland leven veel soorten vogels. Wanneer je door de omgeving fietst en met aandacht om je heen kijkt zie je van alles. Je bent daar extra alert op als je een fotocamera bij je hebt. Diny Heidenrijk doet dat. En iedere week kijken we een keer mee door haar lens. Wat opvalt is de hoeveelheid ooievaars.

Read More

Met open oog: de vier seizoenen van Twieg by Diny Heidenrijk

Fotograaf Diny Heidenrijk

Fotograaf Diny Heidenrijk

Twieg

“Als je langs de IJssel van Wijhe naar Zwolle rijdt kom je vlak na Windesheim aan je rechterhand een bijzonder stukje landschap tegen in de winter. Het veld kleurt daar dan opvallend rood. Toen ik dat voor de eerste keer zag werd ik nieuwsgierig en wilde weten hoe en wat.”

Diny Heidenrijk is veel met haar camera op pad in het Sallandse. Ze neemt ons wekelijks mee.

“Het bleken wilgentwijgen te zijn oftewel ‘twieg’ zoals ze hier in de volksmond zeggen. Ik hoorde dat dit perceel grond van een oude boer was die deze griendenverbouwing nog in ere hield. Maar hoelang dat nog zou doorgaan was maar de vraag want er zou geen opvolger zijn…

Dus ben ik teruggegaan met mijn fotocamera. Als hobbyfotograaf is zo’n stukje Salland interessant om elk jaar een paar keer te gaan bekijken hoe het er bij ligt.

In het voorjaar staan er dus stoppels als er pas is gesneden.
In de zomer loopt het twieg weer uit en verschijnen er groene dunne takken met blaadjes. Het groeien gaat gestaag door.
In het najaar verdorren de blaadjes en beginnen de takken gelig te verkleuren.
Die twijgen worden gedurende de winter steeds roder. Aan het eind van de winter worden ze gesneden. Deze rode eenjarige soort wordt elk jaar zelfs gesneden. Meestal worden deze rode tenen gebruikt voor het manden vlechten.

Dat meer mensen dit bijzondere stukje natuur is opgevallen merkte ik afgelopen winter. Terwijl ik aan het fotograferen was stopte er een auto. Een man stapte uit en sjorde een keukentrap achter uit de auto. Die plaatste hij in de berm langszij het rode veld. Daarna pakte hij een fotocamera en beklom de trap. Tja zo krijg je natuurlijk vanuit een heel ander standpunt foto’s van het twieg, vanuit vogelperspectief dus.

De grienden ogen het mooist wanneer het gesneeuwd heeft: dan knalt de rode kleur eruit zoals op deze foto.”

Bron: duurzaam in salland.nl