Het sociale gezicht van Fotoclub Salland. / by Paul Albers

Vanaf januari 2019 start de expositie met het jaarthema "minimalistische fotografie". We zullen onze foto’s achtereenvolgens in Schuilenburg, Swaenewoerd en Brugstede exposeren.

Gedurende een aantal jaren organiseert Fotoclub Salland een rondreizende expositie in diverse verzorging tehuizen. De leden van fotoclub Salland werken met plezier mee om de inwoners van de genoemde verzorgingstehuizen een expositie te bieden met daarin hun top foto’s van een specifiek thema.

Komend jaar is het thema minimalistische fotografie. Bij een bezoek aan de genoemde verzorgingstehuizen kun je genieten van de aangeleverde foto’s.

Ook op onze website zijn de inzendingen te bekijken.

Klik op onderstaande foto om alle foto’s te bekijken.

Wat is minimalisme nou precies?

Een artikel uit het blad : Zimonias Magazine

Ik neem jullie mee in mijn gedachtewereld, hoe ik minimalisme zie.
— Zimonias Magazine

Er zijn natuurlijk vele categorieën in de fotografie, maar minimalisme is wel 1 van mijn favorieten. Maar ja, wat is minimalisme nou eigenlijk, en is dat voor iedereen hetzelfde? Soms zie ik foto´s op het internet die onder deze categorie vallen, maar ik niet goed begrijp waarom.

Ik neem jullie mee in mijn gedachtewereld, hoe ik minimalisme zie.

Minimalisme is eigenlijk, zo min mogelijk! Je kent het wel, Less is more.

De kracht van de eenvoud. Een lijn, een kleur, twee kleuren, kunnen vaak al genoeg zijn. Het gaat om de spanning en het gevoel In de foto. Je moet als kijker binnen 1 seconde het gevoel binnen krijgen, misschien zelfs zonder dat je begrijpt wat je ziet. Puur het gevoel. Zo beoordeel ik mijn eigen foto´s ook. Als het niet goed voelt, klopt er iets niet.

De kracht van de eenvoud
Soms kan minimalisme enkel om het grafische effect gaan.
Een “simpele” donkere armleuning tegen een witte muur, geeft al een heel mooi contrast.
Hoe simpeler hoe meer zeggingskracht. Dat geldt  eigenlijk voor alles: woorden, beelden, kleuren.

Diane Jansen

Niet teveel prikkels

Minimalisme geeft ook een gevoel van orde, van overzicht. Duidelijkheid, niet teveel andere prikkels die alleen maar afleiden. Chaos en drukte roepen vaak een onveilig en onrustig beeld op. Dat zie je niet in de minimalisme fotografie.

Minimalisme gaat meer over rust, evenwicht  en stilte.

Diny Heidenrijk

Sommige mensen houden ervan en anderen haten het.

Minimalisme is een heel subjectief onderwerp in de kunstwereld. Het wordt daar omschreven als een stijl, dat gekarakteriseerd is met extreme spaarzaamheid en simpelheid. Sommige mensen houden ervan en sommige mensen haten het.

Veel artiesten worden aangetrokken door het concept, less is more. Bijvoorbeeld door het gebruik van simpele lijnen, patronen of sterke schaduwen. Kleuren die met elkaar in contrast staan, zoals zwart tegenover wit. Of rood en oranje. Veel artiesten halen ook iets uit hun werk,  om het juist sterker te maken. Dus door het beeld te minimaliseren.

Paul Albers