Met open oog: de vier seizoenen van Twieg / by Diny Heidenrijk

Fotograaf Diny Heidenrijk

Fotograaf Diny Heidenrijk

Twieg

“Als je langs de IJssel van Wijhe naar Zwolle rijdt kom je vlak na Windesheim aan je rechterhand een bijzonder stukje landschap tegen in de winter. Het veld kleurt daar dan opvallend rood. Toen ik dat voor de eerste keer zag werd ik nieuwsgierig en wilde weten hoe en wat.”

Diny Heidenrijk is veel met haar camera op pad in het Sallandse. Ze neemt ons wekelijks mee.

“Het bleken wilgentwijgen te zijn oftewel ‘twieg’ zoals ze hier in de volksmond zeggen. Ik hoorde dat dit perceel grond van een oude boer was die deze griendenverbouwing nog in ere hield. Maar hoelang dat nog zou doorgaan was maar de vraag want er zou geen opvolger zijn…

Dus ben ik teruggegaan met mijn fotocamera. Als hobbyfotograaf is zo’n stukje Salland interessant om elk jaar een paar keer te gaan bekijken hoe het er bij ligt.

In het voorjaar staan er dus stoppels als er pas is gesneden.
In de zomer loopt het twieg weer uit en verschijnen er groene dunne takken met blaadjes. Het groeien gaat gestaag door.
In het najaar verdorren de blaadjes en beginnen de takken gelig te verkleuren.
Die twijgen worden gedurende de winter steeds roder. Aan het eind van de winter worden ze gesneden. Deze rode eenjarige soort wordt elk jaar zelfs gesneden. Meestal worden deze rode tenen gebruikt voor het manden vlechten.

Dat meer mensen dit bijzondere stukje natuur is opgevallen merkte ik afgelopen winter. Terwijl ik aan het fotograferen was stopte er een auto. Een man stapte uit en sjorde een keukentrap achter uit de auto. Die plaatste hij in de berm langszij het rode veld. Daarna pakte hij een fotocamera en beklom de trap. Tja zo krijg je natuurlijk vanuit een heel ander standpunt foto’s van het twieg, vanuit vogelperspectief dus.

De grienden ogen het mooist wanneer het gesneeuwd heeft: dan knalt de rode kleur eruit zoals op deze foto.”

Bron: duurzaam in salland.nl