De Fotograaf

Cees Ooms

Cees Ooms.JPG

Cees Ooms

Van jongs af aan heb ik genoten van de fotoalbums die mijn vader vroeger van mij en mijn broertjes en zusjes maakte. Toen ik op het punt stond zelf vader te worden, schafte ik een fotocamera aan om later mijn kinderen hetzelfde terugkijkgenot op hun jeugd te kunnen bieden. En dat het terugkijkgenot niet alleen voor mij speelt, maar ook voor anderen, kreeg ik lang geleden al eens bevestigd door een mij geweldig aansprekende tekst.

Tijdens mijn eerste solovakantie, waarbij ik liftend door Engeland en Schotland trok, kreeg ik een lift van een gepensioneerd stel in een oude Morris. Bij de waterval High Force in Yorkshire maakte hij foto’s, waaronder ook enkele van mij. Deze kreeg ik een paar weken later thuis toegestuurd in een plastic hoesje met daarop die nooit door mij vergeten tekst

Photographs like memories are precious today and priceless tomorrow!
Foto Biennale 2018 Taveerne Tivoli by Fotoclub_Salland-1.jpg

Cees Ooms (2) by Fotoclub_Salland.jpg

Bij het ouder worden van mijn kinderen nam het fotograferen geleidelijk af. Alleen maakte ik af en toe nog wat vakantiefoto’s. Net voor mijn pensionering pakte ik het fotograferen weer op.

Door lid te worden van de Fotoclub Salland hoopte ik te kunnen leren van de kennis van de andere clubleden en van deelname aan de door de club ontplooide activiteiten. Wat ik vooral heb geleerd, is leren ‘zien’.

Van mensen die zelf niet fotograferen hoor ik weleens de opmerking dat je zo veel mist als je de omgeving alleen maar door een camera bekijkt.

Voor mij is echter het tegendeel waar: door goed te leren zien, neem ik thans veel meer waar en beleef mijn omgeving intenser dan voorheen.
— Cees Ooms

DSC_1610V2.jpg

Als ik mijzelf als amateurfotograaf moet beschrijven, dan ben ik een “luie fotograaf”: niet te veel gedoe met lenzenwissels, statiefgebruik en dergelijke. Gewoon met de camera schietklaar rondlopen of fietsen en afdrukken als er iets interessants, moois of grappigs is te zien.

Nadien foto’s van teksten voorzien of foto’s manipuleren, bijvoorbeeld door middel van zogenaamde dubbele belichting, geeft mij extra plezier.

Aan de hand van een aantal van mijn foto’s op deze site is een en ander van mijn ‘productie’ uit de jaren van mijn lidmaatschap van de fotoclub te zien.

Cees J. Ooms

Wil je de foto’s een voor een bekijken? Klik dan op onderstaande foto.