De Fotograaf

Henk Renkema

Henk Renkema (2).JPG

Als lid van het fotoblad Zoom bestudeer ik altijd de gepubliceerde foto’s, en ik wil graag weten hoe een fotograaf deze gemaakt heeft.

Henk Renkema

Er zijn veel onderwerpen die mijn interesse hebben, de fotografie is nog steeds een zoektocht.

Ik fotografeer graag mensen en dieren, maar ook landschaps- of macrofotografie vind ik leuk.

Als lid van de fotoclub doe je ook mee aan opdrachten die niet alledaags zijn en dit is vrijwel altijd leuk en leerzaam. Als lid van de Fotoclub Salland zie je veel aspecten van de fotografie en je leert over de techniek van het fotograferen en over de techniek van je fototoestel.

Heideblauwtje

Mijn eerste camera

Plezier met de camera

Mijn eerste goede camera kocht ik in 1980, dit was een Fujica X1. Toen maakte ik alleen dia’s.

Voor de creativiteit had ik een groot aantal voorzetfilters van Cokin. Tegenwoordig kun je al deze effecten bereiken in Photoshop.

Huidige camera

Nikon D7000

Het meest gebruik ik mijn Nikon D7000, met daarbij een groot aantal lenzen met een bereik van 10 mm tot 1200 mm. Hierbij is geen rekening gehouden met de cropfactor van 1,5 van deze camera.

Voor het fotograferen van met name vogels gebruik ik een lens van Sigma 150-600 C.

Dit is en lens van circa 2 kilo, zodat het fotograferen uit de losse hand goed mogelijk is

Als fotoprogramma gebruik ik Photoshop. Vrijwel iedere foto wordt bewerkt, het kan altijd beter qua contrast, belichting en kleurbalans. Het is natuurlijk de kunst om zo weinig mogelijk te veranderen, want dan was je foto goed en heb je de goede instellingen van je camera gebruikt.

Op vakantie is het soms lastig om de camera met een aantal lenzen mee te nemen, dus daarom heb ik nog een systeemcamera Nikon Coolpix B700.

Deze camera heeft een zoombereik van 60x. Met geringe zoom lukt het fotograferen uit de losse hand, als je echt enorm gaat inzoomen is een statief handig.

“Photograph: a picture painted by the sun without instruction in art.”
— Ambrose Bierce

Wil je de foto’s een voor een bekijken? Klik dan op onderstaande foto.