Spotlicht op:


 

Abe Kooi


Dit keer zetten wij Abe Kooi in het spotlicht. Abe is onze secretaris en je kent zijn naam misschien omdat zijn  foto  heel groot op de Molenhof aan het pand van Booijink hangt. 

Je hangt nu een jaar lang met naam en foto in maat XXL op de gevel van Booijink. Hoe voelt dat?
Haha, Eigenlijk hangt een foto met mijn naam op de gevel. Aanvankelijk spannend en onwezenlijk. Maar ook dat went.

 

Hoe lang fotografeer je al en hoe is jouw liefde voor fotografie ontstaan?
Ik ben  al lang geïnteresseerd in fotografie. Ergens in de 60-er jaren kocht ik mijn eerste toestel met een filmrolletje. Niets hoefde ingesteld te worden. Lekker gemakkelijk, inclusief constante en slechte kwaliteit. Vanaf mijn tienerjaren maak ik dus foto’s. Waarom? Het boeide me dat je familie en vrienden en later ook landschappen kon vastleggen.

Waarom fotografeer jij zo graag?
Fotografie brengt spanning, activiteit en rust bij elkaar. Ik probeer de sfeer in een foto te vangen. Bij bewegende onderwerpen is er spanning door zaken als de gekozen positie en de camera instelling. Alleen op stap met de camera vind ik heerlijk.  Het gaat dan om rust nemen, goed kijken, positie kiezen en goede camera-instellingen bepalen en dan….afdrukken. 

 

Waarom ben je lid van FC Salland?
Fotografie begint met leren kijken naar objecten, landschappen, straatleven, mensen en andere objecten. Door de fotografie kijk je dagelijks anders naar de wereldse dingen. De camera krijg je door experimenteren, oefenen en anderen te bevragen steeds beter onder knie. Het is fascinerend om je eigen kijk op de wereld vast te leggen en vervolgens de stap te zetten naar exposeren. Een plezierige bijkomstigheid is dat je je hobby met anderen in clubverband kunt uitoefenen bij Fotoclub Salland. Je kunt kennis delen en je kunt leren van andere fotografie-enthousiasten. 

Kun je een top en een tip noemen voor FC Salland?
Mm. Tip: Misschien nieuwe onderwerpen kiezen voor de zaterdagmorgen.
Top: De sfeer in de club en de bereidheid van de leden om anderen verder te helpen.

 

Wat zit er zeker in je fototas als je een dagje op stap gaat?
Tja. Camera CANON 600D, lenzen, MACRO-ringen, stofborsteltje, poetsdoekje, reserve batterij, extra SD-card en natuurlijk proviand. Vaak neem ik een multi-instelbare statief mee. Ook een monopod statief is erg handig om snel steun te hebben en je kunt hem ook als “handgreep” gebruiken, zoals tijdens live-view opnames in een lage positie.

Voor welke fotografieopdracht mogen wij je ’s nachts wakker maken?
Zonder twijfel het landschap van Noord Nederland, inclusief de Wadden. De uitgestrektheid met de mooie luchten en daarin de prachtige details van de natuur, zoals vogels, planten, vormen.

 

Wij weten dat jij een redelijk assortiment aan lenzen hebt. Welke 3 zijn je favorieten en waarom? 

CANON 50mm-1:1.8 Prachtige lichtgewicht lens. Met deze lens word ik gedwongen indien nodig dicht op het onderwerp te kruipen, maar voor landschap fotografie vind ik hem ook zeer geschikt. 

SIGMA 18 – 250mm 1:3.5-6.3 MACRO HSM. Deze macro-telelens is erg handig, omdat hij voor alle mogelijke scenario’s toepasbaar is. Deze lens gebruik ik erg veel.

Macroringen, waarmee ik in combinatie met genoemde lenzen macro fotografeer.

Hoe ziet DE FOTO er uit die jij nog ooit hoopt te maken?
Op zich ben ik niet zo’n dromer. Maar als ik hierop toch moet antwoorden dan is dat is een foto ergens in de ruime natuur met dieren, bijvoorbeeld Afrika, met prachtige luchten. 

Benieuwd naar de foto’s van Abe? Je vindt ze hier.


Foto’s van Abe


Kenia


Tiengemeten


Schouwe Duiveland