Spotlight op:

bARSTENDE HOOFDPIJN.jpg

Cees Ooms, clubkampioen 2018

Cees Ooms

Het spotlicht zetten wij dit keer op Cees Ooms: tot nu toe nog steeds onze clubkampioen. En lid van de programmacommissie van onze fotoclub.

De liefde voor fotografie ontstond bij Cees al vroeg: hij nam deze over van zijn vader. Zijn jeugdfoto’s zijn hem nog steeds erg dierbaar.
Niet vreemd dus dat hij 35 jaar geleden, toen zijn vrouw zwanger was, zijn eerste camera kocht om zijn kind(eren) op de gevoelige plaat vast te leggen.

Jarenlang beperkte zich het fotograferen tot zijn kinderen en vakanties.
Nu gebruikt Cees fotografie als middel om vast te leggen wat hij aan bijzondere of opvallende dingen ziet en wat hij daarbij denkt.
Niet alleen aan de fotografie beleeft hij veel plezier, maar ook aan het proberen om met Photoshop van zijn foto’s intrigerender ‘plaatjes’ te maken.

Gezien zijn ‘geschiedenis’ met fotografie is de Engelse lijfspreuk Photographs like memories are precious today and priceless tomorrow, zijn lijfspreuk geworden.

Photographs like memories are precious today and priceless tomorrow.
— Cees Ooms –

Fotograaf Cees Ooms

Een jaar voor zijn pensionering is Cees lid geworden van de fotoclub. Fotografie leek hem een goed middel om actief te blijven.   En waarom zelf het wiel opnieuw uitvinden, als je ook van anderen kunt leren?

Cees heeft een tip aan de fotoclub: geef meer ‘tops’.  Een top is voor hem een fotografieopdracht met een abstract karakter.

Als Cees op pad gaat zitten er in zijn fototas niet al te veel toeters en bellen. Meestal zijn 28-300 lens en in ieder geval zijn insulinespuit.

Cees droomt er van om op een terrasje op het marktplein van Tallinn in Estland te gaan zitten om foto’s te nemen van de dames die daar als ware evenwichtskunstenaressen op de hoogste naaldhakken over de kinderkopjes lopen. De keer dat hij daar zat en die dames zag lopen, had hij helaas geen fototoestel bij zich: een gemiste kans.

Op de vraag welke foto Cees nog hoopt te maken hoeft hij niet lang na te denken. ‘Die foto zou er net zo uit zien als die ene kleurrijke foto van een poel vol met prachtig bloeiende waterlelies in Ethiopië. Door een val, waarbij mijn fototoestel zwaar beschadigd raakte, ben ik mijn geheugenkaartje kwijt geraakt met daarop alle foto’s van mijn eerste vakantieweek in Ethiopië.  In mijn gedachten is de verloren gegane foto van de waterlelies zo’n geweldig mooie foto, dat ik die nog eens zou willen maken.’