Spotlight op:

spotlight-005.jpg

Diane Jansen

(2017) Dit najaar 25 jaar lid van Fotoclub Salland! Alle reden om haar in het zonnetje te zetten.

Hoe was het lidmaatschap vroeger ten opzichte van nu?

‘Het meest bijzondere was dat ik toen het enige vrouwelijke lid was van de fotoclub. Ik werd door de mannen op handen gedragen 😊.
Destijds stonden er andere activiteiten op het programma dan nu. Er werd analoog gefotografeerd. En er werden uren doorgebracht in de donkere kamer van de Mavo aan de Monumentenstraat. Prachtig om te zien hoe een foto een plaatje werd. Ook thuis heb ik vele uren in de donkere kamer doorgebracht.’

Wat Diane zich nog goed herinnert zijn de "inlijstavonden": 2 avonden per seizoen werden er passe-partouts gesneden en foto's ingelijst voor de expositie en de rondreiscollectie. De enige saaie clubavonden destijds!

Al vrij snel werd zij bestuurslid. En daarna lid van de programmacommissie.
‘Wat scheelde het veel tijd toen het digitale tijdperk zijn intrede deed en er niet meer gebeld hoefde te worden maar je een email aan iedereen tegelijk kon sturen’.

‘De programmacommissie van toen regelde alles wat niet ‘onder het bestuur’ viel. Best een grote taak. Veel taken zijn nu ondergebracht in commissies. Goede zet. Iedereen doet iets. Iedereen is betrokken.’

Foto's die mensen boeien!

Spotlicht op Diane Jansen 2017 aug by Fotoclub_Salland-5.jpg
Spotlicht op Diane Jansen 2017 aug by Fotoclub_Salland-6.jpg
Spotlicht op Diane Jansen 2017 aug by Fotoclub_Salland-7.jpg
Spotlicht op Diane Jansen 2017 aug by Fotoclub_Salland-9.jpg
Spotlicht op Diane Jansen 2017 aug by Fotoclub_Salland-12.jpg
Spotlicht op Diane Jansen 2017 aug by Fotoclub_Salland-17.jpg
Spotlicht op Diane Jansen 2017 aug by Fotoclub_Salland-18.jpg

Als je al zoveel en lang fotografeert, waarom word je dan nog lid van Fotoclub Salland?

‘het een gezellige club voor jong en oud. We leren van elkaar. Gaan er samen op uit. Het is mooi om te zien hoe de leden zich ontwikkelen. Het is een mooie hobby om samen te delen. Ik ga al 25 jaar met veel plezier naar de clubactiviteiten.’

De eerste camera van Diane was een "Chinon". Tweede hands gekocht. Wat was ze er blij mee. Nadeel was dat deze camera alleen handmatig bediend kon worden. Daardoor leer je wel veel over de techniek.

Sinds 2003 fotografeert Diane digitaal met een Canon camera en een aantal mooie lichtgevoelige lenzen.

Naast fotograferen is Photoshop helemaal haar ding. Zij maakt collages, zwart wit foto’s,  haalt lantaarnpalen weg, verwijdert fout geparkeerde auto’s en legt grasmatten aan. Tijd voor een nieuwe baan bij de gemeente Raalte 😊?

Samen met fotomaatje Monica gaf Diane Photoshop workshops bij de fotoclub. Erg leuk om kennis te delen met elkaar.

“We are making photographs to understand what our lives mean to us.”
— Ralph Hattersley

Welke soort fotografie vind je het leukst?

Op deze vraag hoeft ze niet na te denken. En ook menig lid van de fotoclub niet. Iedereen binnen de vereniging kent de ‘Diane foto’s’: foto’s die rust uitstralen zowel op gebied van architectuur-, abstract- als straatfotografie.

Diane Jansen heeft ook een eigen website, dus heb je al haar foto's bekeken en wil je meer zien?

Ga dan naar haar website : www.dianejansen.fotoport.nl